newsy


Światowy Dzień Zdrowia w Trójce PDF

7 kwietnia 2017 roku w naszej szkole odbyła się akcja honorowego oddawania krwi. Akcja przebiegała pod hasłem: „Oddaj krew – bez pół litra można żyć”.

Jej inicjatorem była pani Izabela Kossakowska, opiekun SK PCK, przy współpracy z Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Krotoszynie. Uczniowie oddawali krew w mobilnym punkcie –  „krwiobusie”, pod czujnym okiem lekarza Wojciecha Mińskiego i pań z krotoszyńskiego punktu krwiodawstwa. W koordynowaniu akcji pomagał pan Piotr Wiedemann. Tego dnia krew oddało 26 osób. Dało to w sumie 11,70 litra krwi. Chętnych do oddania krwi było 46 osób, jednak z różnych przyczyn nie wszyscy mogli ją oddać.

Więcej…
 
Konkurs kulinarny w naszej szkole PDF

4 kwietnia 2017 r. w naszej szkole odbył się konkurs „Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz”.

Konkurs składał się z dwóch części: części pisemnej i praktycznej. Tematem była „Majówka – piknik rodzinny”. Uczestnicy jako zadanie praktyczne mieli przygotować jedną potrawę wg własnego autorstwa zgodnie z powyższym tematem. Wśród potraw znalazły się m. in. fantazyjne bagietki nadziewane kurczakiem i żółtym serem zapiekane w piekarniku, kolorowe szaszłyki z kurczaka i warzyw, pieczone ziemniaczki z ziołami oraz sałatki z grillowanymi warzywami, serem pleśniowym, ziarnami słonecznika oraz soczystą marynowaną gruszką.

Gościem specjalnym, który zasiadł w jury był absolwent naszej szkoły a także uczestnik VI edycji Hell’s Kitchen – Tomasz Ptak, wicedyrektor E. Janiczek, p. M. Kaczmarek, p. M. Budnik oraz uczennice A. Talaga i A. Lesznik. Wszystkie przygotowane i zaprezentowane potrawy zachwycały wyglądem, przyciągały smakiem i zapachem.

Więcej…
 
Kursy barmańskie i sommelierskie w naszej szkole !!! PDF

W dniach 31.03 – 02.04.2017 r. dla uczniów ZSP nr 3 kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa i kelner po raz kolejny zostały zorganizowane kursy barmańskie i sommelierskie. Poprowadził je Grzegorz Górnik – prezes Akademii Kelnerskiej Krajowego Stowarzyszenia Kelnerów. Trener z wieloletnim stażem, który specjalizuje się w kursach kelnerskich, barmańskich i sommelierskich oraz prowadzi szkolenia w stylu working flair.

Celem kursu było pogłębienie wiedzy i podniesienie umiejętności w zakresie fachowej, kompleksowej obsługi gościa w zakładach gastronomicznych, a także podczas wszelkiego rodzaju konferencji, bankietów czy przyjęć okolicznościowych. Różnorodna tematyka szkolenia oparta była na praktykach i konwersacjach, pobudzała wyobraźnię, rozwijała zaangażowanie, wzbogacała umiejętności zawodowe i nadała pewności siebie przyszłym kelnerom.

Więcej…
 
Finał „BITWY O KASĘ” PDF

Wielki Finał „BITWY O KASĘ” wielkim sukcesem uczniów ZSP nr 3 im Jana Pawła II w Krotoszynie.

30 marca o godz. 10:00 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krotoszynie odbył się II etap konkursu organizowanego przez Bank Spółdzielczy w Krotoszynie „BITWA O KASĘ”.

Laureatami II etapu, rywalizacji końcowej została Anna Talaga, uczennica klasy III o specjalności Technik Kelner, zajmując drugie miejsce oraz Marek Furan, uczeń klasy II o specjalności Technik  Mechanik, plasując się na miejscu trzecim. Zwycięzcy otrzymali nagrody pieniężne oraz rzeczowe ufundowane przez Organizatora.

Więcej…
 
Światowy Dzień Kelnera i Konkurs Kelnerski PDF

24 marca 2017 r. w ZSP nr 3 odbył się Szkolny Konkurs Młodych Kelnerów. W tym roku tematem były “Stoły i potrawy wielkanocne”.

W konkursie wzięło udział 16 uczniów w zawodzie kelner. Każda klasa uczestniczyła jako drużyna 4-osobowa.

Zadaniem uczniów było przygotowanie nakrycia stołu dla dwóch osób, sporządzenie potraw i napojów oraz udekorowanie stołu wg własnej aranżacji w charakterze Świąt Wielkanocnych, a także obsługa gości systemem kelnerskim zespołowym z zastosowaniem różnych metod i technik obsługi. Wśród zaszczytnych gości znaleźli się zarówno nauczyciele, wicedyrektor, pracownicy obsługi jak i uczniowie. Ocenie podlegały: zgodność nakrycia stołu zastawą stołową z zaproponowanym menu, aranżacja stołu, czyli elementy dekoracyjne, bielizna stołowa, estetyka stołu, wykonana potrawa, napój oraz sposób obsługi gości. Wśród potraw królował żurek królewski z jajkiem, chłodnik mazowiecki, jajka podane w różnej postaci, sałatki, babeczki, mazurki, różne rodzaje kawy i różnokolorowe drinki.

Więcej…
 
W poszukiwaniu wiosny PDF

Dnia 22 marca uczniowie  klasy Ie i Ig razem z wychowawczyniami p. M. Budnik, J. Politowicz oraz p. K. Kruk - Mitulą i p. G. Nowakiem udali się na spacer „W poszukiwaniu wiosny”. Przechadzając się ulicami miasta: ul. Zdunowską, przez Park Miejski, Rynek, ul. Witosa, ul. Ostrowską i ul. Bolewskiego dostrzegaliśmy pierwsze zwiastuny wiosny, kwitnące przebiśniegi, krokusy, forsycję, pąki na drzewach i krzewach. Kiedy drzewa i krzewy w ogrodach zaczynają się zielenić, szybko zapominamy o smutnym widoku za oknem.  Młodzież przygotowała kolorowe rekwizyty a przechodzące ulicami kobiety obdarowywała żonkilami.

zobacz zdjęcia

 
Kelnerzy „Trójki” w gimnazjum w Kobylinie PDF

W środę 22 marca 2017 r. uczniowie ZSP nr 3 uczący się w zawodzie kelner gościli w Gimnazjum w Kobylinie na Szkolnych Targach Edukacyjnych i Targach Pracy. Impreza była zorganizowana dla uczniów klas III gimnazjum tej szkoły. Jak zwykle “nasze perełki” dały z siebie wszystko. Nasi uczniowie mieli możliwość zaprezentowania się w obsłudze kelnerskiej serwisem synchronicznym do utworu Michaela Jacksona.

E. Patalas – Poślednicka  i M. Kaczmarek

 
Bełchatów PDF

W dniu 16 marca br 25 uczniów Technikum Elektrycznego wraz  z opiekunami p. Aldoną Gogolewską i p. Cezarym Popielem  uczestniczyło w wycieczce do Bełchatowa. Celem wycieczki była zwiedzenie Kopalni Węgla Brunatnego i Elektrowni Bełchatów. Zwiedzanie kopalni rozpoczęliśmy się od projekcji filmu przedstawiającego powstanie i rozwój kopalni oraz zwiedzenia sali tradycji. Z punktu widokowego w Kleszczowie mogliśmy podziwiać ogromne wyrobisko powstałego po wydobyciu węgla brunatnego oraz elektrownię wiatrową. Kolejnym punktem wycieczki była elektrownia, gdzie po obejrzeniu filmu zwiedziliśmy  Centrum Dowodzenia Elektrowni oraz hale produkcyjne. Wraz z przewodnikiem uczniowie  obejrzeli  pomieszczenia elektrowni oraz. poznali proces i sposób „produkcji” energii elektrycznej z węgla brunatnego.

Uczestnicy wycieczki wrócili bardzo zadowoleni i pełni wrażeń przyznali, że wyjazd był bardzo ciekawy i jest  godny polecenia.

Aldona Gogolewska

zobacz zdjęcia

 
Nowe stroje PDF

W zeszłym roku wśród nauczycieli wychowania fizycznego pojawiła się myśl, żeby zakupić dla naszych uczniów nowe stroje sportowe. Do sfinansowania strojów przyczynili się liczni przedsiębiorcy współpracujący z naszą szkołą. Wśród sponsorów są:
- Marek Wojciechowski - Mechanika pojazdowa
- Jan Polański "Dager"
- Anna Barczynska - Biuro podatkowe
- Eugeniusz Grześkowiak - Instalatorstwo sanitarne
- Monika Panek-Siudy - Sklep wielobranżowy MTS
- Przemysław Nowaczyk - Agencja Usługowo Handlowa MARS
- Piotr Wawrzyniak - Hotel i Restauracja Wawrzyniak
- Przemysław Poprawa, Krzysztof Białek - Hardbit
- Paweł Szydlak - Zakład Elektromechaniczny
- Firma FUGOR
oraz inne firmy proszące o anonimowość.
Pozyskiwaniem sponsorów, rozwiezieniem podziękowań i zakupem strojów zajmowali się  Piotr Wiedemann i Radosław Stefański.

Opracował Piotr Wiedemann

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 10 z 57

Zaproszenie na zabawę

Imieniny

Dzisiaj jest: 23 Styczeń 2018    |    Imieniny obchodzą: Maria, Ildefons, Rajmund

Do końca roku

Do końca roku szkolnego:
22 czerwca 2018

Nagroda Ministra

Nagroda Ministra Gospodarki

W uznaniu dla dorobku placówki wraz z firmą Mahle otrzymaliśmy Nagrodę Ministra Gospodarki z dyplomem: „Za szczególne osiągnięcia w promowaniu i realizacji szkolnictwa zawodowego oraz efektywną współpracę z pracodawcami w procesie kształcenia i wychowania młodzieży zgodnie z oczekiwaniami lokalnego rynku pracy” podpisał wiceprezes Rady Ministrów Minister Gospodarki – Janusz Piechociński.

Zapraszamy na naszą stronę pl-pl.facebook.com/Zetka3Krotoszyn

Wiadomości TVN24

TVN24.pl - Wiadomości - Najnowsze
Najnowsze wiadomości z kraju i ze świata w TVN24.pl

Valid XHTML 1.0 Transitional CSS ist valide!